Βρίσκεστε εδώ: ΑρχικήΚιρσοί και εγκυμοσύνη

Σχετικά Videos

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

 

Η εγκυμοσύνη δημιουργεί σημαντικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα, στο οποίο η επίδραση διαφόρων μηχανικών και ορμονικών παραγόντων οδηγεί στην εμφάνιση ή την επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων κιρσών. Ποια είναι όμως αυτά τα μηχανικά και ορμονικά αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση των κιρσών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

κιρσοι και εγκυμοσυνηΤα μηχανικά αίτια δημιουργίας κιρσών στα κάτω άκρα στην έγκυο γυναίκα είναι τα εξής:     Η μήτρα βρίσκεται στην πύελο και παραμένει εκεί κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης αρχίζει και μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά της, αυξάνει σε σημαντικό βαθμό τις διαστάσεις και το βάρος της. Έτσι από όργανο της πυέλου μετατρέπεται σε ενδοκοιλιακό όργανο, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση της πίεσης που ασκεί στα γειτονικά όργανα της κοιλίας. Ταυτόχρονα, παρατηρείται δεκαπλασιασμός του φλεβικού αίματος της μήτρας, συνέπεια της αυξημένης αιμάτωσης της. Η αύξηση του φλεβικού αίματος της μήτρας, σε συνδυασμό με την αύξηση της πίεσης στην κάτω κοίλη φλέβα, την αναγκάζει λόγω ανατομικής κατασκευής(ευπίεστη) και θέσης να συμπιέζεται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης. Το γεγονός αυτό αυξάνει την φλεβική πίεση στα κάτω άκρα.

Τα ορμονικά αίτια από την άλλη πλευρά είναι τα εξής: Τα οιστρογόνα με την προγεστερόνη(γυναικείες ορμόνες) φαίνεται ότι επιδρούν στο φλεβικό τοίχωμα, κάνοντας τις φλέβες να διατείνονται ακόμα πιο εύκολα. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων συμβάλλει στην δημιουργία ή την επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων κιρσών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε περίπου 4% των εγκύων γυναικών παρατηρείται παρουσία κιρσών στα γεννητικά όργανα.

Πως μπορούμε να ελαττώσουμε τα συμπτώματα;

Οι κιρσοί με τις ευρυαγγείες που δημιουργούνται κατά την διάρκεια του τοκετού τις περισσότερες φορές υποχωρούν μετά το πέρας τριμήνου από τον τοκετό. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια μπορούν και να παραμείνουν(βάρος, πόνος, πρήξιμο, κούραση) σε συνδυασμό με το αισθητικό πρόβλημα, οπότε θα χρειαστεί να αντιμετωπισθούν.

 

 Οδηγίες που πρέπει να ακολουθεί μια έγκυος;

Οι οδηγίες αυτές αφορούν τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα της εγκύου.

  1. Καλό είναι να αποφεύγουμε την καθημερινή ορθοστασία και να τοποθετούμε τα κάτω άκρα μας σε ένα μαξιλάρι ή σε καρέκλα όταν ξεκουραζόμαστε, ώστε να βοηθάμε την επαναφορά του φλεβικού αίματος στην καρδιά.
  2. Η διατήρηση του σωματικού βάρους αποτελεί επίσης πολύ σημαντική παράμετρο για το φλεβικό σύστημα.
  3. Η βάδιση επίσης, κάνει καλό και συνιστάται επειδή βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και την αποφυγή θρομβώσεων ενώ η χρήση υψηλών τακουνιών δεν βοηθάει.
  4. Καλό είναι να αποφεύγεται η ζέστη όπως για παράδειγμα ο ήλιος, το ζεστό νερό και οι διάφορες πηγές θερμότητας(καλοριφέρ) γιατί επιδεινώνουν το πρόβλημα.
  5. Συνιστάται επίσης η χρήση ελαστικών καλτσών κατά την διάρκεια της ημέρας.
  6. Όταν κοιμόμαστε βοηθάει να χρησιμοποιούμε την αριστερή πλευρά. Έτσι αποφεύγουμε την πίεση στην κάτω κοίλη φλέβα. 

Η σωστή τακτική επεμβατικής αντιμετώπισης τους είναι μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, να αντιμετωπίσουμε τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες που δεν θα υποχωρήσουν μετά τον τοκετό. Οι διάφορες θεραπείες όπως η μικροσκληροθεραπεία, η χειρουργική αφαίρεση τους ή η ενδοαυλική αντιμετώπιση με RFή LASER μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Αγγειακές Παθήσεις

Ακολουθήστε μας...

demo